Zeeland wordt nog wel eens gezien als een achtergestelde provincie. Dat terwijl Zeeland zoveel heeft te bieden. Natuurlijk mosselen, de kust en de bolus, maar er zijn nog veel meer dingen waairn Zeeland in uitblinkt. Daarom presenteren wij 10 dingen die Zeeland aan de top zetten! 

1. De kust
De Zeeuwse kust vormt een goede markt voor recreatiewoningen. Zo is de verkoop in 2016 met 20% gestegen, zo blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning. Voor toplocaties ligt de vierkantemeterprijs rond vierduizend euro. Op Walcheren is vooral Domburg populair onder Duitse en Nederlandse kopers. Zeeuws-Vlaanderen is in trek bij Belgen.

2. Die Deutsche Tourist
De toeristensector heeft het goed voor elkaar. De bestedingen van toeristen zijn gestegen met 7% naar in totaal 1,62 miljard euro in 2016. Vooral Duitsers weten de provincie te vinden. Zowel in de zomer, als in het voor-en naseizoen, aldus het CBS.

3. Zonuren 
Dat Zeeland zo populair is onder toeristen is misschien ook wel te danken aan de vele zonuren. Elk jaar is het een strijd om als kuststreek de meeste zonuren te hebben. Aan het begin van de zomer werd Zeeland in ieder geval in het zonnetje gezet! 

4. Zaken doen met snelheid 
Ondanks de ‘zuunige’ mentaliteit, zijn Zeeuwse ondernemers het snelst van alle ondernemers in het betalen van de rekening. Gemiddeld zo’n 38,7 dagen. Hiermee zijn deze ondernemers drie dagen sneller als de meest langzame provincie, Flevoland (41,9 dagen), aldus Graydon.

5. De havens
Het is niet alleen de toerismesector die floreert, het zijn ook de Zeeuwse havens die goed draaien. Door de aangekondigde samenwerking tussen Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent, behoren de Zeeuwse havens tot de top 10 grootste havens van Europa. Met een gezamenlijke overslag van maar liefst 60 miljoen ton.

6. Stad 
De steden doen het ook niet verkeerd. Middelburg staat op de vijfde plaats van middelgrote winkelsteden. Het staat aangeschreven als een "top economisch vitale stad", aldus adviesbureau Goudappel Coffeng. Daarnaast behoort Goes tot een "economische toplocatie", volgens Elsevier. Het staat op de 14e plek in de Nederlandse Top 50 economische toplocaties. 

7. & Land 
Van alle provincies heeft Zeeland naar verhouding de meeste akkerbouwgrond. In totaal 85.056 hectare. Dit is bijna de helft van de totaaloppervlak van de provincie. Hierdoor staat Zeeland met verschillende gewassen en groenten, uien, aardappelen en bonen, bovenaan. Daarom heeft u de groe(n)ten uit Zeeland!


8. Oud worden
Nergens anders in Nederland worden mensen ouder als in Zeeland. Per 100.000 inwoners wonen in Zeeland 237 ouderen van 95 jaar of ouder. Ter vergelijking met Drenthe en Groningen is dat 172 en 162 per 100.000 inwoners.

9. Vele handen nodig
Doordat het economisch nu voor de wind gaat, neemt ook de werkloosheid af: 3,9% van de beroepsbevolking is op zoek naar een baan. Dat is het laagste werkloosheidspercentage van Nederland. Dit is wellicht te verklaren doordat Zeeland het grootste stijging aan vacatures heeft: in totaal 40%.


10. Gelukkig!
De Geluksmeter van het CBS heeft uitgewezen dat Zeeuwen dan ook het gelukkigst zijn. Op basis van gezondheid, financiën, toekomstverwachting en leefomgeving scoort Zeeland het hoogste cijfer van het land: een 7,2. Kan ook haast niet anders na deze top 10! 


10 dingen die Zeeland aan de top zetten!