Leidinggeven is geen makkelijke taak. Er rust een hoop verantwoordelijkheid op je schouders en je moet iedereen tevreden houden. Deze 10 tips kunnen je helpen om je medewerkers zo effectief mogelijk te laten werken. Zo wordt je van een baas een leider die luistert, leert en inspireert. 

1. Deel informatie
Communiceer belangrijk nieuws zo goed mogelijk naar je werknemers. Zo is iedereen altijd up to date.

2. Zeg dankjewel
Het is belangrijk dat werknemers zich gewaardeerd voelen. Zo zullen ze meer voor jou over hebben en beter in hun vel zitten. Een simpel dankjewel kost niks, maar heeft een groot effect.

3. Pas je stijl  aan
Iedereen binnen het team heeft een andere persoonlijkheid en communicatiestijl. Er is niet één manier van leidinggeven die voor iedereen werkt. Leer de mensen in je team kennen en stuur ze aan op een manier die het beste in de werknemer naar boven haalt.

4. Maak plezier
Je werknemers willen graag met plezier naar hun werk gaan. Het is belangrijk om tussen het harde werken door ook lol te maken. Dit verbetert de werksfeer en vermindert stress.

5. Verwijder obstakels
Bureaucratie verstikt creativiteit en innovatie. Zorg ervoor dat het papierwerk minimaal blijft, zodat je medewerkers zich kunnen focussen op de dingen die echt belangrijk zijn en zo het beste uit zichzelf kunnen halen.

6. Geef feedback
Feedback is cruciaal om je team zo productief mogelijk te laten werken. Het zorgt ervoor dat werknemers leren van hun fouten, waardoor ze ook persoonlijke groei maken.

7. Maak doelen behapbaar
Als je doelen stelt die onhaalbaar zijn, is het belangrijk om deze doelen te herzien. Wanneer de lat te hoog ligt, heeft dit een negatief effect op je werknemers en hun productiviteit.

8. Geef werknemers verantwoordelijkheid
Door werknemers de bevoegdheid te geven om belangrijke keuzes te maken, verbeterd het vertrouwen wederzijds en ligt de verantwoordelijkheid niet meer bij één persoon.  Misschien zal niemand het zo goed doen als jij, maar zo geef je jezelf de tijd om je te focussen op jouw prioriteiten. Daarnaast voelen werknemers zich verantwoordelijk voor de organisatie en dit heeft een positief effect op hun werkhouding.

9. Geef het goede voorbeeld
Wanneer je zelf het goede voorbeeld geeft, inspireer je werknemers om jou­­ te volgen.

10. Leg de focus op de juiste plek
Houdt de welbekende 80/20 regel in je achterhoofd. 20% van de klanten zorgt voor 80% van de omzet.


10 managementtips voor leidinggevenden