Bestel hier jouw gratis Entreeticket

''Beter vroeg dan laat verduurzamen''

''Beter vroeg dan laat verduurzamen''

“We hebben met z’n allen de afspraak gemaakt dat we gaan verduurzamen. Dat geldt voor particulieren, maar ook voor ondernemers. Vroeg of laat moeten ook zij die stap zetten. Mijn advies? Beter vroeg, want het is nú aantrekkelijk. De overheid biedt subsidiemogelijkheden om de juiste stappen te kunnen zetten en met de stijgende olie- en gasprijzen verdien je de investering nog sneller terug.”

Erik Kloet is commercieel directeur van de Saman Groep. Hij vormt samen met zijn zwagers Daniël Lodders en Michiel Bin de jongste generatie, die binnen het 100-jarige familiebedrijf actief is. Saman behoeft in Zeeland nauwelijks nog introductie. Het allround installatiebedrijf heeft een sterke focus op duurzaamheid. “Wij hebben dit onderwerp al heel vroeg op de agenda gezet”, vertelt Erik. “Inmiddels is iedereen zich bewust van de noodzaak. Als gevolg van de coronapandemie signaleren we twee bewegingen. Particulieren kiezen meer en meer voor duurzame opties, terwijl ondernemers, heel begrijpelijk, door bedrijfseconomische omstandigheden een pas op de plaats maken.”

Verduurzaming op de agenda
Erik wijst erop dat verduurzaming desalniettemin op de agenda zal blijven staan. “Vertraging oplopen is wat ons betreft niet nodig. We zijn flexibel, zowel wat betreft advisering als betaalbaarheid. Ondernemers die nu de middelen niet hebben, kunnen kiezen voor onze verhuur- of leaseconcepten. De overheid doet nu nog een duit in het zakje met aantrekkelijke subsidies, maar de kans is groot dat deze langzaam zullen worden afgebouwd. Bovendien, met de oplopende kosten voor gas en olie worden warmtepompen en zonnepanelen alleen nog maar aantrekkelijker. Je ziet het effect daarvan direct op je energienota.”