Bestel hier jouw gratis Entreeticket

''Corona bewijst hoe belangrijk veerkracht is''

''Corona bewijst hoe belangrijk veerkracht is''

‘Corona bewijst hoe belangrijk veerkracht is’

“Corona bewijst dat veerkracht enorm belangrijk is voor ondernemers. Wie dat heeft, is in staat andere wegen te kiezen en nieuwe kansen te grijpen. Natuurlijk was de impact van corona voor iedere branche anders. Samen met de ondernemers hebben onze accountants en adviseurs steeds vinger aan de pols gehouden. Maar naar mijn idee zijn we er nog niet. Nu de steunmaatregelen zijn weggevallen, is het voor ondernemers vooral belangrijk om grip op hun bedrijf te houden.”

David van de Plasse, partner en accountant bij DRV Accountants & Adviseurs in Goes, herinnert het zich nog goed. Zijn wintersportvakantie was goed en wel afgelopen of de wereld waarin hij al jaren actief was, stond volledig op zijn kop. “Wat we meemaakten was onwerkelijk; de boel ging op slot, de economie stond stil en we keken wekelijks naar een persconferentie. Binnen ons kantoor hadden we enerzijds te maken met onze eigen bedrijfsvoering, maar natuurlijk ook met onze cliënten. Terugkijkend ben ik trots op de manier waarop mijn collega’s het hebben opgepakt. Plots werkten ze vanuit huis en hadden ze te maken met een groot aantal regelingen, die volkomen nieuw waren. Het was een uitdaging om die op de juiste manier te vertalen voor de verschillende ondernemers.”

Verschillende typen ondernemers
De coronapandemie leerde David dat er twee soorten ondernemers zijn. De ondernemer die heel goed is in zijn of haar vak, zoals een schilder of bakker. En de ondernemer die sterk is in ondernemen en het aansturen van deze vakmensen. “De een zag vaak nieuwe mogelijkheden, terwijl de ander het lastig vond om op een andere manier invulling te geven aan het werk of simpelweg de mogelijkheden niet had. Het was daarom goed dat de overheid voor ondernemers in de bres sprong.”

Grip op de zaak
Nu deze verschillende steunmaatregelen zijn afgebouwd, is het volgens David belangrijk voor ondernemers om hun situatie goed in beeld te brengen. De accountants en adviseurs van DRV zijn hen daarbij vanzelfsprekend opnieuw van dienst. “Ik voorzie dat het voor sommige bedrijven nog even moeilijk blijft, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst de mogelijkheden van uitstel van betaling heeft aangescherpt. Ik adviseer ondernemers om een duidelijk plan te maken, met verschillende scenario’s, voor de afwikkeling van de verschillende schulden en terugbetalingen. Bijvoorbeeld bij het UWV, de Belastingdienst, bank, leveranciers of verhuurder. Wij begeleiden ze daarbij graag en dragen zorg voor een correcte en tijdige afhandeling.”