Dennis Karpes

In het jaar 2000 belde Dennis Karpes zijn baas bij Levi Strauss en zei: ik kom vandaag niet. In één dag zette Karpes een idee op papier: Dance4Life was geboren. Een organisatie die door middel van onderwijsprojecten, campagnes en dansevenementen voorlichting geeft aan jongeren tussen de 13 en 19 jaar over hiv en aids. Hij wist wereldberoemde sterren en dj’s als Tiësto en de Black Eyed Peas aan zich te binden.
Dennis wist met zijn team een netwerk van internationale Ngo’s, overheden, corporates en mediapartners aan het project te verbinden. Inmiddels is Dance4Life uitgegroeid tot een internationaal erkende goede doelenorganisatie die wereldwijd in meer dan 20 landen actief is en onderwijs over hiv en aids heeft verzorgd voor meer dan 1 miljoen jongeren.

Het bedenken van ideeën en het verkopen ervan zit Karpes in het bloed. Hij stond bijvoorbeeld als marketingdirecteur aan de wieg van één van de eerste echt duurzame spijkerbroekenmerk Kuyichi dat vele grote kledingmerken heeft aangezet tot duurzamer produceren en zelfs de nieuwe norm lijkt te zijn.

Met zijn nieuwe project Justdiggit maakt Karpes sinds 10 jaar gedegradeerde gebieden weer groen en vruchtbaar in Kenia en Tanzania. Samen met Peter Westerveld richtte hij deze stichting op, Na het tragische overlijden van Peter in 2014 heeft Karpes een nieuw team samengesteld dat het werk voortzet: het grootschalig herstellen van gedegradeerde ecosystemen met als ultieme doelstellling het terugbrengen van regens en herstel van de kleine watercyclus.
Middels grootschalige projecten met de lokale bevolking maar ook door gesponsorde campagnes in Europa en Afrika realiseert Justdiggit grootschalige vergroening en promoot het de oplossingen die bestaan. Recent onderzoek van The Nature Conservancy laat zien dat ecosysteem herstel projecten de opwarming van onze planeet voor 37 % tegen kan gaan.

Tevens hebben de projecten een positieve impact op voedselvoorziening, water, biodiversiteit en migratie.
Eind 2018 had Karpes zijn tweede eureka moment, hij schreef in 1 dag het concept voor The Raindance Project uit. Dit multimediale project is een initiatief van Justdiggit en zal in 10 jaar (2020 – 2030) middels gratis toegankelijke rurale evenementen in Afrika en support events in de rest van de wereld “ecosysteem herstel” of zgn “nature based solutions” op de kaart zetten.

Binnen 10 jaar zal dit project uitgroeien tot een hedendaagse Live Aid waarbij het maar om 1 thema gaat; Het herstellen van Moeder Aarde.
Middels al deze events en tv & internet formats gaat er veel bewustwording worden gerealiseerd, maar ook funding die rechtsreeks naar grootschalige vergroening in Afrika zal gaan en later ook op andere continenten.
The Raindance Project gaat de wereld ook eindelijk weer eens op een prachtige manier met elkaar verbinden. Hier gaat zo’n sterk gevoel van hoop, solidariteit en connectiviteit ontstaan, dat is nog niet eerder vertoond. Op 14 September 2019 werden er gelijktijdig events georganiseerd in Kenia, Tanzania en Amsterdam. Deze events werden middels een satellietverbinding live met elkaar verbonden.


Honors and awards:

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
  • Young Global Leader / World Economic Forum
  • Senior Fellow / Ashoka
  • Climate Reality Leader / Al Gore

Karpes is niet alleen een bevlogen sociaal ondernemer maar ook een groot inspirator en een begenadigd spreker.

Dennis Karpes
Dennis Karpes