Echte passie lees je niet van papier

Met 28 jaar volgde Alssema de 30-er De Bat als wethouder Economie op. “De jonge hond wordt opgevolgd door een puppy, werd er gekscherend gezegd,” vertelt Alssema met een smile. Voor Alssema aan deze klus begon heeft hij wel eerst met zijn vrouw en twee kinderen (nu 8 en 10 jaar) over-legt. “Dat was geen lang gesprek. Ze vonden alle drie dat ik dit moest doen, ze steunen me dus helemaal. Het vraagt natuurlijk veel van jezelf en van je gezin. Als ik in de supermarkt loop, ben ik ook wethouder. Het is daarom wel belangrijk dat ik tijd maak voor mijn kinderen. Ik ga regelmatig met ze fietsen of hardlopen. Sporten doe ik zelf erg graag, dat geef ik mijn kinderen direct mee. Net als de liefde voor de natuur.”

Wekelijks doet de Goese wethouder Derk Alssema een rondje door de binnenstad om inwoners en ondernemers te spreken. “Ik houd ervan om midden tussen de mensen te staan en ik wil benaderbaar en zichtbaar zijn. Gastlessen geven, mee-eten met een pleeggezin, een bedrijfsbezoek; ik kan zoveel meer leren in de praktijk dan vanachter mijn bureau. Echte passie lees je nu eenmaal niet van papier.”

Ras positivo
“Op mijn ronde door de binnenstad vragen ondernemers me vaak even binnen. Soms alleen voor een praatje of om zaken aan te kaarten. Bedrijfsbezoeken vind ik erg waardevol. Wat drijft ondernemers en hoe pakken ze hun zaken aan? Dat is vaak een boeiend verhaal.”

De binnenstad van Goes is echt een stadshart. Mensen willen graag een hapje kunnen eten, ergens wat drinken, shoppen en leuke evenementen bijwonen. Daardoor is het aantrekkelijk om je in Goes te vestigen. Volledig tegen de landelijke trend in, is het winkelbestand in Goes zelfs gegroeid en neemt de interesse voor de bedrijventerreinen op De Poel snel toe. Goes is net een mierennest, vol bedrijvigheid en beweging. We staan niet voor niets op een veertiende plaats in de Elsevier top 50 van economische toplocaties. We bieden 24.000 arbeidsplaatsen op een totaal van 37.000 inwoners. Dat zegt ook iets over de rol van Goes als verzorgingsgebeid. Dan heb- ben we het over 100.000 inwoners. En daar ben ik trots op.”

Een energieke wethouder van 31 jaar, vol optimisme, die zich 24/7 inzet voor zijn inwoners, je kunt het slechter treffen in een gemeente. “Of ik voor Goes het verschil kan maken? Ik denk het wel, ik ben een ras positivo en durf het glas altijd half vol te zien. En zo niet, dan wil ik het half vol krijgen. En dat is wat ondernemers straks op Contacta.nl 2017 ook gaan doen, volop de deur openzetten naar elkaar en dan samen die glazen minimaal half vol krijgen, daar krijg ik enorm veel energie van.”

Echte passie lees je niet van papier