De bouw profiteert van de oplevende woningmarkt en investeringen door het bedrijfsleven. Ook ondernemingen die actief zijn in de haven en het transport gaat het voor de wind, aldus Thijs Geijer, als regio-econoom werkzaam bij ING, onder meer in de provincie Zeeland. De Zeeuwse economie groeide vorig jaar met 2,0 procent. De ING verwacht voor dit jaar vergelijkbare groeicijfers.

Groei industrie en haven
De positieve ontwikkelingen in 2015 zijn onder meer toe te schrijven aan de groei in de industrie en de haven. Die sectoren wegen in Zeeland zwaar in de economische statistieken. En binnen die sectoren zijn enkele grote bedrijven weer bepalend, zoals chemiegigant Dow grote invloed heeft op het economische groeicijfer in Zeeuws- Vlaanderen. Zeeland liep in 2015 precies in de pas met het Nederlands gemiddelde. Dat was in voorgaande jaren wel anders. Toen bleef Zeeland achter bij de landelijke ontwikkeling. 

De regio Midden- en Noord-Zeeland deed het vorig jaar beter dan Zeeuws-Vlaanderen. Boven de Westerschelde groeide de economie in 2015 met 2,4 procent, in Zeeuws-Vlaanderen met 1,0 procent. Voor Zeeuws-Vlaanderen was dit de eerste plus sinds 2011. Boven de Westerschelde werd in 2014 een groei van 1,2 procent genoteerd na liefst vijf achtereenvolgende jaren van krimp. Opmerkelijk is verder dat de economie in provincie Zeeland voor het eerst in jaren harder groeide dan het naburige economische regio West-Noord-Brabant. Daar bleef vorig jaar de groei beperkt tot 1,3 procent.

Bron: De Ondernemer


Groen sein voor Zeeuwse Economie