Borssele krijgt grootste, groene datacenter van Nederland.

Zoals je misschien al weet is het thema van Contacta 2018 "De impact van Data". 

"De impact van Data" is steeds zichtbaarder, zo moet al de data die verzameld wordt ook ergens opgeslagen worden.

Hiervoor gaat "The Green Bay" een nieuw datacenter creëren in het Sloegebied van Borssele.

 

In het Sloegebied opent in 2019 het grootste groene datacenter van Nederland.

Het 30.000 vierkante meter grote centrum komt naast de oude kolencentrale van EPZ. “Daar hebben we de beschikking over een betrouwbare, maar ook groene energievoorziening”, zegt Gerben Ouwens van The Green Bay, die het gaat ontwikkelen.

Het ‘stopcontact’ in Borssele, met stroom van de al bestaande windmolenparken, de nog te bouwen windparken op zee en zonneparken, was één van de belangrijkste redenen voor The Green Bay om naar Zeeland te komen. Datacenters verbruiken veel energie en de servers in de gebouwen moeten bovendien voortdurend worden gekoeld. In Borssele kan dat met behulp van het water uit de inlaat van de voormalige kolencentrale.

Batterij

Als noodstroomvoorziening gebruikt The Green Bay een back-up van batterijen in plaats van dieselmotoren. De batterijen worden geleverd door Huawei, meteen één van de klanten van het datacenter.

Het centrum wordt in drie fasen gebouwd en krijgt een capaciteit van 30 megawatt. Ouwens zegt dat er plek is voor zo’n 30 werknemers, maar dat er altijd meer mensen zullen rondlopen, omdat er bijvoorbeeld specialisten van de klanten moeten werken. “We denken dat Zeeland zich zal ontwikkelen tot een populaire vestigingsplaats voor datacenters, met name door de uitstekende energievoorzieningen.”

Amsterdam

De meeste datacenters zijn nu nog te vinden in de omgeving van Amsterdam, maar daar is de betrouwbaarheid van de energievoorziening minder. “Wij zijn erg blij met deze ontwikkeling”, zegt wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele. “Deze vestiging kan een aanzuigende werking hebben op andere bedrijven. Dat hopen we. Wie weet wordt het de ‘place to be’ voor datacenters.”

 

Bron: Bevelandse Bode

Borssele krijgt grootste, groene datacenter van Nederland.