Bestel hier jouw gratis Entreeticket

“We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken”

“We doen veel om de Zeeuwse economie te versterken”

De Zeeuwse economie herpakt zich na de coronapandemie. Ondernemers tonen hun veerkracht en vernieuwen producten en diensten om in te spelen op de veranderende vraag. Met de oorlog in Oekraïne dient zich een nieuwe crisis aan en ook daarvan merken we de consequenties in Zeeland. Wat kan de provincie Zeeland betekenen in het versterken van de economie en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt? Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland, die onder meer economie in zijn portefeuille heeft, vertelt over de stand van zaken. “We doen, ook in samenwerking met andere partijen, veel om de Zeeuwse economie te versterken.”

Na de coronacrisis gaan voor de economie in Zeeland een heleboel zaken weer beter, aldus de gedeputeerde. “Mensen besteden weer meer, ondernemers zijn innovatief bezig”, vertelt De Bat. De oorlog in Oekraïne is een nieuwe bedreiging voor de wereld en overschaduwt de opwaartse lijn in de Zeeuwse economie. “Daardoor is er onzekerheid ontstaan en dat zie je terug in onder meer de inflatie en rentestijgingen.” De toekomst is ongewis, maar dat betekent volgens de gedeputeerde niet dat er niets gebeurt om ook deze crisis het hoofd te bieden. Ondernemers bewegen zelf mee met de veranderende wereld en de provincie Zeeland heeft met haar beleid als doel de randvoorwaarden voor een groeiende economie te scheppen. “In de coronatijd hebben we er alles aan gedaan om ondernemers te helpen en dat is best goed gelukt. In een heleboel sectoren gaat het beter, al wordt de pijn in bijvoorbeeld de horeca en het toerisme nog steeds gevoeld.”Een positieve constatering noemt De Bat dat de instrumenten die de provincie gebruikte om ondernemers tijdens de coronaperiode te helpen, nog steeds geschikt zijn. Als voorbeeld noemt hij de voucherregelingen. Innovatie en verduurzaming begeleiden en stimuleren, helpt ook om de economie en het investeringsklimaat te versterken, legt De Bat uit. “Nu door de oorlog producten en grondstoffen minder beschikbaar zijn, moeten we die deels zelf gaan produceren. Dat biedt wel grote kansen voor de maakindustrie.” Zo is Zeeland voor de energietransitie een provincie bij uitstek voor de ontwikkeling van de accutechniek en de opslag van nieuwe energie, noemt De Bat voorbeelden.

ARBEIDSMARKT

Met alle uitdagingen staat ook de arbeidsmarkt onder druk. Als er geen actie ondernomen wordt, komen we in Zeeland straks duizenden werknemers tekort. Daarom zetten Zeeuwse bedrijven alles op alles om vacatures vervuld te krijgen door Zeeuwen én mensen van buiten Zeeland. Ook de provincie heeft hierin een rol en brengt partijen samen om Zeeland te promoten als aantrekkelijke provincie om te wonen en te werken. Daarom bundelen Zeeuwse bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden de krachten in het Aanvalsteam Arbeidsmarkt, bestaande uit drie pijlers. “Als eerste proberen we alle Zeeuwen aan het werk te krijgen, ook vijftigplussers. Als tweede willen we scholieren binden aan Zeeland, bedrijven personeel laten uitwisselen en hr-managers van elkaar laten leren, onder meer over het werven van personeel. Als derde pijler kijken we hoe we Zeeland beter kunnen promoten buiten Zeeland, om de vijver groter te maken.” De Bat benadrukt dat Zeeuwse werkzoekenden naar een baan begeleiden voorrang heeft op mensen van buiten de provincie inzetten.