In deze zomerperiode is de vraag naar recreatiewoningen nog altijd groot. De verkoop van recreatiewoningen is in 2016 met 20% gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning. Nederlandse Vereniging Makelaars wijdt dit vooral aan de behoefte van mensen om te investeren. Kopers zijn vooral geïnteresseerd in luxe en bijzondere projecten zoals tinyhouses en boomhutwoningen. Ook aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust zijn recreatiewoningen in trek.                                                          

Voor een plekje aan de Zeeuwse- en Zuid-Hollandse kust is men bereidt de portemonnee te trekken. Zo ligt de vierkantemeterprijs voor toplocaties al boven vierduizend euro. Er is inmiddels sprake van schaarste, ondanks de 1,200 recreatiewoningen die er vorig jaar bij kwamen. Op Walcheren zijn vooral Domburg, Oostkapelle en Zoutelande populair onder Duitse en Nederlandse kopers. Zeeuws-Vlaanderen is in trek bij Belgen. Er is ook veel belangstelling voor exclusieve recreatieparken zoals Brouwerseiland waar zo’n 350 recreatieparken worden gerealiseerd. 

Brouwerseiland is een voorbeeld waarbij de spanning tussen verschillende belangen kan oplopen. Vorig jaar ontstond er veel commotie toen uit onderzoek van Natuurmonumenten bleek dat de bebouwing van het kustgebied explosief zou stijgen. Dit resulteerde uiteindelijk in het Kustpact: een overeenkomst tussen kustgemeentes, provincies, natuurorganisaties en het Ministerie van milieu dat moet voorkomen dat de Nederlandse kust wordt volgebouwd. Het lijkt er dus op dat de schaarste van recreatiewoningen op de gewilde plekken van structurele aard zal zijn.

 

Bron: NOS / PZC  


Recreatiewoningen aan de Zeeuwse 'Riviera' blijven populair