Tholen slaat grote vis aan de haak

Tholen slaat grote vis aan de haak

Door de bouw van een nieuw distributiecentrum van logistiek bedrijf DSV komen in Tholen tweehonderd extra banen. Het centrum gaat dienen voor opslag, ontvangst en uitgifte van goederen als kleding, schoenen en consumentenelektronica.

Bron: PZC

Het van oorsprong Deense DSV werkt wereldwijd op het gebied van lucht- en zeevracht, wegtransport en logistiek. Het wil in Tholen op een perceel van vijftien hectare een distributiecentrum bouwen van ongeveer 90.000 vierkante meter.

Dat gebouw komt naast de Postweg op bedrijventerrein Welgelegen III, waarvan de ontwikkeling net begonnen is. De koopovereenkomst tussen het bedrijf en de gemeente Tholen is gisteren getekend. DSV verwacht in september te beginnen met de bouw. Een jaar later moet het pand klaar zijn.

Schaars
Het bedrijf was al twee jaar op zoek naar een flinke kavel met logistieke bestemming, vertelt Arno van Berlo van DSV. Maar die bleken schaars. Toen de Raad van State eind januari groen licht gaf aan Tholen om Welgelegen III te gaan ontwikkelen, was de keuze echter snel gemaakt. ,,Het was vrij vlot in kannen en kruiken", zegt Van Berlo.

Het nieuwe distributiecentrum brengt op zijn minst 200 fte aan werk mee, zegt Van Berlo. ,,We willen in twee ploegen gaan werken. Zes dagen per week, van 6.00-18.00 uur." DSV zoekt in Tholen vooral mensen die zich bezighouden met het gereedmaken en bij elkaar zoeken van orders. Daarnaast houden ze zich bezig met de ontvangst, de opslag en het verzendklaar maken van goederen.

Blij
Wethouder Frank Hommel is blij met de grote vis die Tholen aan de haak geslagen heeft. ,,Enige tijd geleden hebben we bewust de keuze gemaakt om grotere kavels te gaan ontwikkelen. We merkten dat er behoefte aan was. Er waren in het verleden meer bedrijven die interesse hadden in deze kavel. Maar dat ging om een opslaglocatie en verder niets. Dat brengt nul werkgelegenheid met zich mee. Die hebben we gauw de deur gewezen."

Welgelegen III zit door de komst van DSV bijna gelijk vol. Een klein stukje grond dat overblijft, wordt nog benut door Alternate dat naast de kavel gevestigd is. Het terrein krijgt een nieuwe ontsluitingsroute, via een rotonde die aansluit op de Molenvlietsedijk en Postweg.

Alsnog instemming
De uitbreiding van bedrijventerrein Welgelegen duurde langer dan gepland. Dat komt omdat daarvoor de oude Mosterdijk (deels) afgegraven moest worden. De Raad van State oordeelde vorig jaar nog dat dat niet zomaar mocht. Nadat Tholen haar huiswerk beter had gedaan, stemde de raad alsnog in met het afgraven.