Bestel hier jouw gratis Entreeticket

Thuiswerken tijdens een hittegolf? Zo houd je het hoofd koel!

Thuiswerken tijdens een hittegolf? Zo houd je het hoofd koel!

De komende dagen loopt het weer op en hebben we zelfs tropische temperaturen in het vooruitzicht. Veel mensen verlangen op deze dagen naar het door airconditioning gekoelde kantoor. Hoe kan thuiswerkend Nederland zich het beste voorbereiden op de hitte en toch productief blijven? 

Lokaal kan de temperatuur vanaf donderdag oplopen tot liefst 35 graden. En dat kan voor de thuiswerker binnen best lastig zijn. In een warme omgeving is het lastiger om je warmte kwijt te raken, vertelt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie aan het Radboudumc. ,"Bij een lichaamstemperatuur van 37 graden werken de enzymen in je lichaam het beste. Als de temperatuur toeneemt, kun je warmte onvoldoende kwijt en gaan sommige processen minder goed. Dat brengt een stukje vermoeidheid en concentratieverlies met zich mee."

Zo houd je het hoofd koel

  • Drink voldoende water. Door de warmte ga je zweten, verlies je vocht en daardoor energie. Als je te weinig drinkt, word je sneller moe. Drink bij voorkeur lauwwarme thee; ijskoud water laat de temperatuur in je lichaam stijgen.
  • Eet gekruid eten. Dit klinkt misschien vreemd, maar door pittig eten ga je transpireren. Je raakt hierdoor warmte kwijt, waardoor je lichaam afkoelt. Drink voldoende, om het vochtverlies ook weer aan te vullen.
  • Stel bij hitte een tropenrooster op. Begin bijvoorbeeld eerder, of ruil werk- en parttime dagen om.
  • Stel zwaar werk uit wanneer dit mogelijk is, en neem vaker pauze.
  • Zet minder verlichting aan waar dit kan en zet apparaten die veel warmte produceren zoveel mogelijk uit (of plaats ze in een aparte ruimte).
  • Draag luchtige kleding, pas eventueel tijdelijk de kledingvoorschriften aan.
  • Zorg voor goede ventilatie op de werkplek.
  • Werk je buiten? Het is belangrijk je huid te beschermen. Breng elke twee uur zonnebrandcrème aan, minimaal factor 15. Draag een t-shirt en een pet en werk zoveel mogelijk in de schaduw.
  • Raadpleeg bij medische problemen tijdig een (bedrijfs)arts.

Stress

Een laatste factor die veel mensen parten speelt, is ‘het hele stressgebeuren eromheen’, weet Hopman. ,"Er zijn mensen die min of meer in de stress schieten bij het idee dat het 35 graden wordt en daardoor niet goed slapen en bang zijn dat ze slecht functioneren. Dan beland je in een vicieuze cirkel. Het is niet voor niets dat mensen in zuidelijker landen over het algemeen wat meer relaxed zijn. Het is een uitdaging om zo ontspannen mogelijk te blijven, mee te bewegen met het weer - je kunt er toch niets aan veranderen - en niet in de stress te schieten."