Bestel hier jouw gratis Entreeticket

DRV Accountants & Adviseurs

DRV Accountants & Adviseurs

‘Elke tijd is overgangstijd’, zo begon Koning Willem Alexander zijn troonrede. ‘Toch is onze periode één van grote veranderingen’. In het Belastingplan 2022 zien we die grote veranderingen echter niet, omdat het demissionair kabinet de grote nieuwe keuzes aan een volgend kabinet laat. De meest in het oog springende thema’s van de Miljoenennota zijn verduurzaming, de thuiswerkvergoeding en de woningmarkt. Wij zetten kort de tien belangrijkste fiscale voorstellen en wijzigingen voor u als ondernemer in de echte economie op een rij:

Werkgever

1. Introductie onbelaste thuiswerkvergoeding

Door de coronacrisis is thuiswerken veel gangbaarder geworden. Werkgevers willen met hun werknemers afspraken maken over de vergoeding van kosten. Per 1 januari 2022 kunt u uw werknemers een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding geven van maximaal € 2 per dag. Dit bedrag is gebaseerd op een berekening van het Nibud van de gemiddelde extra kosten voor bijvoorbeeld koffie en verwarming per thuisgewerkte dag. Voor het inrichten van een thuiswerkplek kon u onder bepaalde voorwaarden al een onbelaste vergoeding geven.

Ook blijft een onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal € 0,19 per kilometer voor woon-werkverkeer bestaan voor de dagen dat de werknemer naar kantoor gaat.

Let op: u mag uw werknemers op de dag dat zij thuiswerken geen reiskostenvergoeding van € 0,19 verstrekken.

2. Voordeliger moment belastingheffing voor aandelenopties voor werknemers

Het wordt aantrekkelijker om werknemers in aandelenopties uit te betalen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld start-ups en scale-ups gemakkelijker talent aantrekken en wordt een stimulans gegeven aan de ontwikkeling van nieuwe bedrijven in Nederland.

Momenteel wordt belasting betaald over aandelenopties op het moment dat het verkregen optierecht wordt omgezet in aandelen. Het nadeel van dit heffingsmoment is dat werknemers (en de werkgever) direct belasting betalen, terwijl ze de aandelen niet altijd al mogen verkopen of voldoende geld hebben om de belasting te betalen.

Lees de volgende stappen op de website van DRV Accountants & Adviseurs!