Vakantiegeld valt lager uit

Vakantiegeld valt lager uit

Het vakantiegeld dat werknemers netto ontvangen, valt in veel gevallen lager uit dan in 2018, meldt salarisdienstverlener ADP woensdag. Vooral hogere inkomens krijgen minder uitgekeerd.

Bron: Nu.nl

Dit komt door het hogere belastingtarief op vakantiegeld voor inkomens boven 34.000 euro per jaar. Vooral mensen met een inkomen van tussen 68.500 en 98.000 leveren in. In deze gevallen is de belasting over vakantiegeld 57,75 procent. Een werknemer die twee keer modaal verdient, betaalt daardoor 117 euro meer belasting over het vakantiegeld. Bij 2,5 keer modaal is dat 147 euro extra.

Werknemers met een modaal salaris worden minimaal geraakt, met netto 3 euro minder vakantiegeld. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat 5 euro. ADP merkt op dat de traditionele uitkering van vakantiegeld eind mei bij steeds meer bedrijven is vervangen door andere regelingen. Zo kiezen sommige bedrijven voor een zogenoemd keuzebudget, dat een werknemer naar eigen inzicht kan laten uitbetalen of belastingvrij aan een studie of cursus kan besteden.