Bestel hier jouw gratis Entreeticket

Wie wil, ziet op de krappe arbeidsmarkt volop alternatieven

Wie wil, ziet op de krappe arbeidsmarkt volop alternatieven

Foto: Andy Troy

De krapte op de arbeidsmarkt is uitdagend voor ondernemers in tal van sectoren. Het Ei van Columbus is er niet, maar creatief denken én over de grens kijken, werkt weldegelijk. Martin Rijk, EURES-adviseur bij UWV, daagt ondernemers uit om samen met hem die mogelijkheden te verkennen. “Nog teveel werkgevers associëren UWV met een uitkeringsinstantie. Dat zijn we, maar slechts ten dele. Met onze dienstverlening richten we ons ook nadrukkelijk op werkgevers.”

Het is een eenvoudige rekensom: de werkloosheid in Zeeland is extreem laag en het aantal vacatures stijgt maar door. Werkgevers die blijven werven zoals ze voorheen deden, merken steeds vaker dat dat niet meer werkt, zelfs niet bij de meest aantrekkelijke werkgevers onder ons. Martin en zijn collega’s zien het als hun taak om werkgevers mee te nemen in alternatieven. Want gelukkig zijn die er volop.

Blik over de grens
Als EURES-adviseur pleit Martin onder andere voor een blik over de grens. Daarbij kan EURES, het Europees netwerk dat grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling stimuleert, van pas komen. “België is dichtbij, maar verder kijken kan natuurlijk ook. Wij begeleiden werkgevers om dit in goede banen te leiden. Daarbij is het uitgangspunt ‘fair mobility’, met andere woorden, de arbeidsvoorwaarden moeten voor alle werknemers gelijk zijn.” Een andere oplossing is volgens Martin opleiden, scholen of werkplekleren. “UWV heeft een scholingsbudget voor mensen met een WW-uitkering en er zijn genoeg partijen die maatwerktrainingen verzorgen. En wat te denken van een BBL-leerling? Ook zien we steeds vaker bedrijfsscholen ontstaan.” Andere opties die hij noemt zijn onder andere competentiegericht werven (ervaring telt, maar competenties wegen zwaarder) en open hiring. In dat geval worden sollicitanten aangenomen zónder een uitgebreide sollicitatieprocedure. Tal van Zeeuwse werkgevers zijn enthousiast. Tot slot wijst Martin op het instrument ‘inclusieve arbeidsanalyse’. “We nemen dan alle werkzaamheden onder de loep en kijken of we enkele eenvoudige, repeterende werkzaamheden kunnen samenvoegen in een functie voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Crossborder Congres
UWV/EURES is aanwezig op Contacta. Verder wordt een crossborder evenement georganiseerd, op 23 november in Terneuzen (25 november in Etten-Leur). “Dit is voor Nederlandse en Vlaamse ondernemers. We delen kennis en hopen hen te inspireren om meer over de grens te kijken. Dit keer zijn er ook werkzoekenden aanwezig. Die matchen we via onze prijswinnende Grensmatch app. Dat is dé vacaturetool in de grensstreek,  waarvan ook Zeeuwse ondernemers steeds vaker gebruikmaken.”

Kijk voor meer informatie op:
www.zeelandbusiness.nl/crossborder23nov
www.grensmatch.nl