Bestel hier jouw gratis Entreeticket

''Zeeuwse robotica voor de zorg zou geweldig zijn''

''Zeeuwse robotica voor de zorg zou geweldig zijn''

Foto: Bart van der Putten

“Als er in Zeeland scholen of bedrijven zijn die, met slimme robotica nieuwe manieren van werken kunnen introduceren in de zorg- en welzijnssector, zou dat natuurlijk geweldig zijn. Dat is namelijk één van de manieren waarop we het tekort aan zorgmedewerkers kunnen oplossen. Het doel is meer zorg leveren met minder mensen.”

Monica Roose is directeur-bestuurder bij Viazorg. Dit is het bureau dat het netwerk van Zeeuwse zorg- en welzijnsorganisaties en opleidingsinstellingen faciliteert op het gebied van arbeidsmarktvraagstukken. Viazorg is er niet alleen voor werkgevers, maar ook voor werknemers en werkzoekenden.

Arbeidsmarkt
De uitbraak van de coronapandemie betekende voor Viazorg dat de organisatie van de een op de andere dag de bakens moest verzetten. “Vanuit het ministerie kregen we al snel het verzoek om de instroom van tijdelijke zorgmedewerkers in goede banen te leiden. Alleen in Zeeland meldden duizenden mensen zich aan. Het was aan ons om dit aanbod te filteren en de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen.” Wie denkt dat de zorg- en welzijnssector met deze instroom van capaciteitsproblemen af is, vergist zich. Veel van deze mensen zaten, juist óók door corona, tijdelijk thuis of wilden gedurende een korte periode extra werken. “We hebben natuurlijk alle organisaties opgeroepen om goede krachten direct een dienstverband aan te bieden, zodat we ze konden behouden voor de zorg”, aldus Monica.

Zeeuws breed samenwerken
Als de sector nu de balans opmaakt, is er nog steeds een enorm tekort aan menskracht. Samen met de Zeeuwse Zorg Coalitie daagt Viazorg organisaties uit over de grenzen van de eigen organisatie heen kijken voor innovatieve oplossingen. “Het is zo belangrijk dat we deze uitdaging samen oppakken. Daarbij werken we enerzijds aan oplossingen die de zorgvraag verminderen, zoals preventie, langer thuis wonen en de patiënten meer betrekken bij hun zorg. Anderzijds zoeken we oplossingen in innovatie en robotica. Een voorbeeld? Met sensoren in bed kun je vanaf een app aflezen of iemand (on)rustig slaapt. Je hoeft daarvoor dus niet meer langs alle kamers. Daar ligt een deel van de oplossing en hulp van het Zeeuwse bedrijfsleven en onderwijs is daarbij meer dan welkom.”